Foto

"Student Cup 2012" la debut

Asociatia Student Sport Romania, in parteneriat cu Federatia Romana de Baschet, Federatia Sportului Scolar si Universitar, au lansat in 24 octombrie, in premiera pentru Romania, Campionatului National Universitar de Baschet 3x3, masculin si feminin, intitulat sugestiv „Student Cup 2012”.
 
La conferinta de presa  au fost prezenti:
 
Carmen Tocala – presedinte al Federatiei Romane de Baschet,
Claudia Georgescu – secretar general al Federatiei Romane a Sportului Scolar si Universitar (FSSU),
Adrian Socaciu si Calin Ile –  fondatori Student Sport Romania,
Ana Maria Cuatu – extrema CSM Sportul Studentesc Bucuresti,
Claudiu Fometescu – coordonator de joc CSM Bucuresti.
 
„Student Cup 2012” este un proiect care se adreseaza tuturor studentilor din Romania si care va reuni la start 9.000 de tineri din peste 80 de universitati din intreaga tara. Desfasurata sub deviza „Daca e marti, e baschet”, competitia isi propune sa devina un punct de referinta al miscarii sportive universitare, stabilind o traditie in randul institutiilor de invatamant superior din Romania. De asemenea, ofera o alternativa de petrecere a timpului liber intr-un climat de competitie. Participantii vor forma  echipe de cate patru jucatori (trei pe teren si o rezerva) si vor evolua respectand regulamentul FIBA de baschet 3X3.

Proiectul se va derula in perioada 24 noiembrie 2011 – 17 mai 2012 si va avea trei faze: locala (in 23 de centre universitare), zonala (Bacau, Brasov, Oradea, Bucuresti) si Turneul Final (mai 2012, Bucuresti). Pe intreaga perioada a desfasurarii Campionatului National Universitar de Baschet 3x3 absentele studentilor inscrisi in competitie vor fi motivate. Arbitrajul se va realiza cu brigazi compuse din trei oficiali (unul in teren si doi la masa). De-a lungul intrecerilor, organizatorii vor oferi diplome, medalii si, evident, premii substantiale in valoare de 65.000 RON, iar invingatorii se vor bucura de un stagiu de pregatire in Europa sau SUA.

In fata mass-media, Carmen Tocala a subliniat: „In Romania, educatia prin sport trebuie sa devina un factor important. De mai multi ani ne-am propus ca sportul sa fie o alternativa la tentatiile societatii. De ce baschet 3x3? Din 2010, FIBA a demarat o competitie mondiala de baschet 3x3, iar pe de alta parte, pentru studenti, baschet 3X3 inseamna libertate de exprimare, creativitate si inventivitate pe terenul de joc. Initiativa Student Sport este laudabila tinand cont de faptul ca in Romania ultimilor ani nu a existat o competitie dedicata exclusiv studentilor.” La randul sau, Claudia Georgescu a mentionat: „Prima actiune importanta a FSSU in acest an a fost Universiada de la Shenzhen, unde am avut o reprezentare foarte buna. A fost cea mai buna editie.  Acest aspect ne-a dat sperante ca se poate... Prin initiativa Student Sport ne-am dat seama ca putem dezvolta sportul universitar in plan national, organizand dupa multi ani o competitie care se adreseaza exclusiv acestui segment.”

Initiatorii „Student Cup 2012” si-au exprimat satisfactia ca, in premiera pentru Romania, FSSU, FRB si organizatiile studentesti si-au dat mana in acest proiect, demarand o competitie nationala care va aduna 9000 de studenti din peste 80 de universitati. „Avem obiective valoroase, iar unul dintre ele este ca la JO 2020 sa avem in echipa nationala un student care provine din acest proiect. Pe de alta parte, in afara premiilor in valoare de 15.000 de euro, vom acorda si un premiu fair-play care va purta numele regretatului baschetbalist american Chauncey Hardy”, a punctat Adrian Socaciu. Considerat „nasul” proiectului „Student Cup”, Calin Ile a tinut sa declare: „M-am implicat cu toata deschiderea in acest proiect. Sunt pasionat de sport si doresc ca pe viitor competitia universitara sa fie o poarta deschisa studentilor pentru sport, miscare... In prezent, la intrunirile studentesti, se vorbeste despre afaceri, politica, distractie. Am observat ca lipseste sportul din limbajul studentesc. De aceea ne propunem ca prin acest proiect sportul sa reintre in atentia studentilor.”

In final cei doi jucatori invitati au apreciat faptul ca baschetul 3X3 „asigura o liberatate pe teren".  Ana Maria Cuatu a continuat: "Ma bucur sa ma regasesc in ambele categorii: sunt si stundenta si jucatoare de baschet. Pot spune ca studentii isi doresc sa faca miscare si sport, iar aceste competitii universitare vin in intampinarea lor. Baschetul 3X3 asigura o libertate mai mare de exprimare pe teren si are o mare priza la tineri." Fostul international, Claudiu Fometescu, de doua ori campion universitar cu ANEFS  a concluzionat: „La o astfel de competitie apare si spiritul studentesc, mandria de a reprezenta o facultate. Sa nu uitam si ca socializarea si educatia sunt segmente complementare sportului, fiind prezente in viata studenteasca.” 

Printre primii sustinatori ai proiectului „Student Cup” se numara ;  Virgil Stanescu– pivot BC Mures, Targu Mures, fost capitan al nationalei Romaniei; Vlad Moldoveanu – capitanul Nationalei Universitare a Romaniei, extrema la Benetton Treviso - Italia; Gabriela Marginean – extrema,  Arras Pays D'artois Basket – Franta; Claudiu Fometescu– conducator de joc CSM Bucuresti, fost international roman si castigator al Campionatului Universitar; Ana Maria Cuatu – extrema CSM Sportul Studentesc Bucuresti; Cristina Bigica– extrema Marquette Golden Eagles - NCAA, SUA;  Bogdan Popescu– extrema BC Timisoara, fost capitan al nationalei Romaniei; Mike Jones– extrema CSU Ploiesti; Kyndall Dykes – extrema U-Mobitelco BT Cluj-Napoca. Proiectului baschetbalistic i s-au alaturat  Adrian Barar – component al trupei Cargo, precum si celebrii Gabriela Szabo si Andrei Pavel.



Virgil Stanescu, pivot BC Mures Targu Mures, fost capitan al nationalei Romaniei:
Este foarte bine ca se vor implica din nou studentii intr-un astfel de proiect. Exista si o traditie si un potential bogat. Tinerii vor avea ocazia sa joace baschet si cand aceasta competitie va deveni una de 5x5 poate fi echivalentul unei ligi de tineret. In NCAA era o atmosfera electrizanta la fiecare meci si acolo se punea accentul foarte mult pe invatarea baschetului. A fost un mare pas pentru cariera mea ulterioara, faptul ca am evoluat in Campionatul Universitar Nord American.”


Claudiu Fometescu, coordonator de joc CSM Bucuresti, fost international roman:
“Este un lucru foarte bun ca se va organiza din nou in Romania un astfel de campionat si baschetul va fi promovat si in mediul universitar. Probabil ca multi studenti vor fi atrasi astfel spre salile de baschet si acest lucru ne bucura foarte tare.  Imi aduc aminte cu nostalgie de perioada 1992-1996 cand am participat  alaturi de echipa Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport la doua editii ale campionatului universitar. Era foarte frumos si era si distractiv. Desi eram in pregatire cu echipa nationala mergeam cu drag sa joc alaturi de Adrian Voinescu sau Dragos Barbu pentru facultatea noastra."


Bogdan Popescu, extrema de forta BC Timisoara, fost capitan al Nationalei Romaniei:
”Este o initiativa foarte interesanta, mai ales ca multora dintre studenti le place baschetul.  Suntconvins ca vor fi foarte multi participanti si foarte multi oameni din afara fenomenului vor fi atrasi catre aceasta competitie. Baschetul3x3 este altceva fata de baschet. Reprezinta mai mult placerea de  a juca. Pot sa va spun ca în Statele Unite baschetul este o religie, iar în momentul în care ajungi sa evoluezi în Campionatul Universitar toti ochii sunt atinti asupra ta. Mai departe urmeaza NBA-ul sau Europa.  Este un nivel foarte puternic si toata implicarea din jurul fenomenului este inimaginabila. De aceea îmi si place foarte mul tacest proiect si daca va avea continuitate, cu siguranta va fi o reusita pentru baschetul romanesc. ”
 
Vlad Moldoveanu, capitanul Nationalei Universitare a Romaniei, Benetton Treviso - Italia:
“Este o sansa pentru tinerii jucatori sa isi arate valoarea in baschetul 3x3. Este total diferit fata de cel 5x5, dar este o oportunitate foarte buna pentru cei care participa sa isi arate calitatile individuale. In baschetul 3x3 ies in evidenta calitatile individuale mult mai mult decat la 5x5. “


Gabriela Marginean, extrema ARRAS PAYS D'ARTOIS BASKET - Franta:
"Ideea Campionatului National Universitar de 3x3 imi place foarte mult deoarece in acest fel mult mai multi studenti vor fi implicati in sport, lucru pe care il consider foarte important. Sportul - in general - si baschetul - in special -  ar trebui sa faca parte din viata fiecaruia si aceasta competitia va contribui enorm la implicarea tinerilor intr-o activitate sportiva si, mai mult, intr-oi competitie organizata. Fiecare jucator va avea ocazia  sa demonstreze ce poate si, cine stie, poate se vor descoperi si unele mari talente. CNU 3x3 va reprezenta, cu siguranta, si multa distractie, asa ca le doresc bafta tuturor studentilor participanti si... have fun."
  

Cristina Bigica, Marquette Golden Eagles - NCAA, SUA
"Pentru mine baschetul 3 la 3 a insemnat intotdeauna o distractie. Poti face mult mai multe intr-un joc 3 la 3 decat poti face intr-un meci normal de 5 la 5. Iar faptul ca este dedicat studentilor e si mai bine pentru ca incurajeaza enorm practicarea baschetului. Daca la competitie universitara rezervata baschetului clasic, numarul de meciuri este mic, la 3 la 3 vor fi foarte multe meciuri, jucatorii se vor simti ca intr-o mare competitie. Pe langa toate acestea, cu siguranta va creste, in randul tuturor studentilor, nivelul de interes fata de jocul de baschet, iar asta nu poate decat sa ma bucure. Mult succes!"


Alexandra Ionescu, MINNESOTA GOLDEN GOPHERS - NCAA, SUA
Organizarea unui astfel de campionat universitar mi se pare o idee foarte buna deoarece sunt foarte multi tineri care nu practica baschet de performanta, dar care merg constant si joaca baschet cu prietenii. Ideea de competitie sigur ii va incanta. Pe de alta parte, un astfel de campionat ajuta la promovarea baschetului romanesc pentru ca multi dintre acesti studenti au frati sau surori mai mici, care vor dori ca in viitor sa joace si ei baschet! 





Parteneri